Året var 2016 och den Göteborgs- bosatta singer/songwritern Niina Palm, då verksam under artistnamn Unelma, stod vid ett vägskäl. Hon hade hållit på med musik länge men upplevde att det inte gick att komma någonvart. Var det fortfarande värt det eller borde hon byta planer? Frustrationen ledde till att hon skrev ett inlägg i en musikgrupp på Facebook om kulturarbetares orimliga arbetsvillkor, och hon fick ett stort gensvar. ”Äntligen vågar någon uttrycka detta”, skrev någon. En Metoo- rörelse och en Avicii-död senare, och efter att två musiker runt Niina varit nära att gå in i väggen, kände Niina att tiden var mogen för en podcast om hur man förändrar musikbranschen mot jämlikhet, mångfald och schyssta arbetsvillkor. Och nu är den här, podcasten som istället för att ensidigt prata om hur man anpassar den enskilda kulturarbetaren, lär oss att se när det är villkoren som är orimliga. Podcasten som påminner om att kulturarbetare inte är ensamma, utan kan gå ihop. Podcasten som inspirerar till att tänka nytt när det gäller hinder som tidigare setts som orubbliga, genom att intervjua personer med kunskap om just de hindren. Och sist men inte minst visar podden oss varför dessa frågor är viktiga samhällsfrågor, kulturens betydelse för demokratin.
Gäster i podden är bland andra Tomas Forssell från Nynningen, Jan Hammarlund och Linda Portnoff, f.d. VD för Musiksverige.
Podden ”Motståndskraft” finns på https://soundcloud.com/unelma och på iTunes mfl.

Här är en presentation av de fem avsnitten som läggs ut på Soundcloud ett i taget, på söndagar med start den 19/8 2018:
 

Avsnitt 1- Marknadsföring
Hur kan vi skapa vägar vidare för oetablerade artister och musiker utifrån deras kvalitet och inte kontakter, egen marknadsföringsförmåga eller tidigare framgångar? 
Medverkande: Emelie Johansson, live koordinator på Artery Music Group och Linda Portnoff, f.d. VD på Musiksverige. Musiker som hörs i avsnittet förutom Niina Palm är Stig Donnerland, elbas.

Avsnitt 2- Scenerna och ersättningarna
Hur stöttar Musikerförbundet sina medlemmar i frågan om ersättningar i en tid av gratisgigs och då den mesta musiken streamas? Och hur kan politiker, organisationer och privatpersoner stötta arrangörer av mindre scener så att de kan fortsätta sin verksamhet, få betalt för sitt arbete och även ge artister och musiker betalt?
Medverkande: Jan Granvik och Mattias Qvarsell på Musikerförbundet och Asta Bjerde, koordinator på scenen Sofiehof Underjord i Jönköping. Musiker som hörs i avsnittet förutom Niina Palm är Mattias Walla, fiol, Per Ödberg, elgitarr, Stig Donnerland, bas och Anton Davidsson, percussion.

Avsnitt 3- Diskriminering
Vilka grupper är utsatta för diskriminering i musikbranschen och vad görs för att förbättra för de olika grupperna? Samt vad kan man mer göra? Och hur ser musikbranschen ut före och efter Metoo?
Medverkande: Kristina Wicksell på Stiftelsen Make Equal och Mattias Qvarsell på Musikerförbundet. Musiker som hörs i avsnittet förutom Niina Palm är Hampus Nordgren, bas, Marko Savela, elgitarr och Wille Alin, trummor samt Fredian Lindström på mandolin.

Avsnitt 4- Hur startar man en proggrörelse?
Vad möjliggjorde 70- talets alternativa musikrörelse? Hur kan vi skapa en alternativ musikrörelse idag, vilka kulturpolitiska frågor bör en sådan lyfta idag och hur kan man lyfta dessa frågor så att det får bra genomslagskraft? Niina ställer dessa frågor både till artister från 70-talets proggrörelse och till en ung artist som är inspirerad av 70-talets proggrörelse.
Medverkande: Jan Hammarlund, artist, Tomas Forssell från bandet Nynningen
och Helle Malmborg, artist (artistnamn Helle). Musiker som hörs i avsnittet förutom Niina Palm är Erik Ivarsson, elgitarr och Stig Donnerland, bas.

Avsnitt 5- Kultur och demokrati
Vad är sambandet mellan kultur och demokrati? Varför är frågor om ett mångfaldigt, rikt och jämlikt kulturutbud för konsument och utövare, viktiga för demokratin? Niina presenterar också sin kommande skiva, som hänger ihop med detta projekt, och också har titeln "Motståndskraft".
Medverkande: Ida Kjellberg, musiker och student på masterprogrammet "Kultur och demokrati" på Göteborgs universitet. Musiker som hörs i avsnittet förutom Niina Palm är Erik Ivarsson på elgitarr och Stig Donnerland på bas.

Medverkande musiker i vinjettmusik: Joakim Wallin, trummor, Nils Andersson, bas, Mikael Fall, munspel, Sebastian Lundberg, kör, David Saulesco, kör.

Eric Vo på Studiohuset i Göteborg har editerat och mixat podcasten, och Rebecca Lindblad har varit marknadsföringskonsult. Bilden: Unelma på HBTQ- festivalen 2011 i Göteborg tillsammans med Erik Ivarsson (elgitarr), Johan Bengtsson (kontrabas), Anton Davidsson (trummor) och Kristin Freidlitz (fiol).
Foto taget av Ulrika Mohlin.